1397/11/18 09:39
رفتار تغذیه ای در قزل آلا
فر آیندهای تنظیم کننده اشتها در ماهی نظیر مهره داران است . حداقل دو مکانیسم تنظیم کننده وجود دارد که یکی پاسخ کوتاه مدت به انبساط معده و دیگری پاسخ بلند مدت به مواد قندی در سیستم گردش خون است . در فاصله بین نوبتهای غذادهی گیرنده های مرتبط با مغز که در دیواره معده و یا قسمت جلویی دستگاه گوارش قرار دارند ، همراه با تغذیه میزان انبساط یا درجه پر بودن معده را گزارش کنند . وقتی کل معده یا بخشی از آن پر می شود ماکز سیری ناحیه هیپوتالاموس مغز به اطلاعات دریافت شده پاسخ داده و در نتیجه فعالیت تغذیه ای کاهش می یابد و یا متوقف می شود.
تا زمانی که معده خالی نشده و قسمت اعظم محتویات آن وارد روده نشده نشده باشد ادامه فعالیت تغذیه ای شروع خواهد شد. در این زمان کنترل مراکز تغذیه (کنترل سیری و گرسنگی) در هیپوتالاموس مغز، جایی که اطلاعات را از منابع مختلف دریافت می کند اشتهای ماهی را تحریک می کند و به دنبال آن رفتار تغذیه ای و جستجوی ماهی برای غذا آغاز می شود. همچنین مشخص شده که تغییر سطوح موتد مغذی مانند گلوکز، اسیدهای چرب، گلیسرول و آمینو اسیدها ی جذب شده از دستگاه گوارش که در جریان خون در حال گردش است از طریق گیرنده هایی در مغز و کبد ثبت می شود. هر چند در این خصوص مدل های متعددی پیشنهاد شده ولی هنوز مکانیسم های فیزیولوژیکی تنظیم کننده مصرف غذا در ماهی کاملا شناخته نشده است .
سیستم گوارشی و نحوه تغذیه قزل آلا
دستگاه گوارش ماهی قزل آلا از دهان تا مخرج شامل دهان، حلق، مری، معده و زوائد پیلوریک، روده ها و مخرج می باشد.
دندان ها در ماهی قزل آلا برای گرفتن و هدایت لقمه های غذایی به حلق به کار می روند و در جویدن غذا دخالت نداند. هضم و جذب غذا با استفاده از آنزیم های گوارشی در ناحیه معده و روده انجام می شود. زوائید پیلوریک که به روده کور هم معروف هستند در هضم شیمیایی غذا دخالت دارند.
ماهی قزل آلای رنگین کمان یک ماهی با شناگری بالا است و از سطح و ستون آب غذا را دریافت می کند. این ماهی در گرفتن غذا بیش از سایر حواسش به حس بینایی متکی است. بنابر این لقمه های غذایی که به کف سقوط می کند و یا از محدوده دید ماهی پنهان بماند عملا از دسترس ماهی خارج شده و برای این گونه قابل استفاده نمی باشد. گاهی ماهی قزل آلا با پرش های بلندی که انجام می دهد لقمه های غذایی را قبل از رسیدن به سطح آب می بلعد. در زمان گرسنکی و به هنگام رفت و آمد در محل استخرها، گله ماهی به دنبال سایه شخص حرکت کرده و رفتار تغذیه ای از خود نشان می دهد. بدلیل گوشتخوار و پر خوار بودن این گونه، اشتهای این ماهی می تواند به عنوان شاخصی در بررسی نیاز غذایی و همچنین سلامتی آن مورد سنجش و ارزیابی قرار گیرد. بسیاری از پرورش دهندگان غذادهی به قزل آلا را تا هنگامی که ان گونه حرکات فعال تغذیه ای را از خود نشان می دهد ادامه می دهند .
عوامل مهم و تاثیر گذار در سرعت هضم
فر آیندهای تنظیم کننده اشتها در ماهی نظیر مهره داران است . حداقل دو مکانیسم تنظیم کننده وجود دارد که یکی پاسخ کوتاه مدت به انبساط معده و دیگری پاسخ بلند مدت به مواد قندی در سیستم گردش خون است . در فاصله بین نوبتهای غذادهی گیرنده های مرتبط با مغز که در دیواره معده و یا قسمت جلویی دستگاه گوارش قرار دارند ، همراه با تغذیه میزان انبساط یا درجه پر بودن معده را گزارش کنند . وقتی کل معده یا بخشی از آن پر می شود ماکز سیری ناحیه هیپوتالاموس مغز به اطلاعات دریافت شده پاسخ داده و در نتیجه فعالیت تغذیه ای کاهش می یابد و یا متوقف می شود.
تا زمانی که معده خالی نشده و قسمت اعظم محتویات آن وارد روده نشده نشده باشد ادامه فعالیت تغذیه ای شروع خواهد شد. در این زمان کنترل مراکز تغذیه (کنترل سیری و گرسنگی) در هیپوتالاموس مغز، جایی که اطلاعات را از منابع مختلف دریافت می کند اشتهای ماهی را تحریک می کند و به دنبال آن رفتار تغذیه ای و جستجوی ماهی برای غذا آغاز می شود. همچنین مشخص شده که تغییر سطوح موتد مغذی مانند گلوکز، اسیدهای چرب، گلیسرول و آمینو اسیدها ی جذب شده از دستگاه گوارش که در جریان خون در حال گردش است از طریق گیرنده هایی در مغز و کبد ثبت می شود. هر چند در این خصوص مدل های متعددی پیشنهاد شده ولی هنوز مکانیسم های فیزیولوژیکی تنظیم کننده مصرف غذا در ماهی کاملا شناخته نشده است .
سیستم گوارشی و نحوه تغذیه قزل آلا
دستگاه گوارش ماهی قزل آلا از دهان تا مخرج شامل دهان، حلق، مری، معده و زوائد پیلوریک، روده ها و مخرج می باشد.
دندان ها در ماهی قزل آلا برای گرفتن و هدایت لقمه های غذایی به حلق به کار می روند و در جویدن غذا دخالت نداند. هضم و جذب غذا با استفاده از آنزیم های گوارشی در ناحیه معده و روده انجام می شود. زوائید پیلوریک که به روده کور هم معروف هستند در هضم شیمیایی غذا دخالت دارند.
ماهی قزل آلای رنگین کمان یک ماهی با شناگری بالا است و از سطح و ستون آب غذا را دریافت می کند. این ماهی در گرفتن غذا بیش از سایر حواسش به حس بینایی متکی است. بنابر این لقمه های غذایی که به کف سقوط می کند و یا از محدوده دید ماهی پنهان بماند عملا از دسترس ماهی خارج شده و برای این گونه قابل استفاده نمی باشد. گاهی ماهی قزل آلا با پرش های بلندی که انجام می دهد لقمه های غذایی را قبل از رسیدن به سطح آب می بلعد. در زمان گرسنکی و به هنگام رفت و آمد در محل استخرها، گله ماهی به دنبال سایه شخص حرکت کرده و رفتار تغذیه ای از خود نشان می دهد. بدلیل گوشتخوار و پر خوار بودن این گونه، اشتهای این ماهی می تواند به عنوان شاخصی در بررسی نیاز غذایی و همچنین سلامتی آن مورد سنجش و ارزیابی قرار گیرد. بسیاری از پرورش دهندگان غذادهی به قزل آلا را تا هنگامی که ان گونه حرکات فعال تغذیه ای را از خود نشان می دهد ادامه می دهند .
عوامل مهم و تاثیر گذار در سرعت هضم
- درجه حرارت: هر چه دمای آب بیشتر باشد سرعت هضم و جذب غذا نیز بیشتر می شود.
- کیفیت غذا: کیفیت غذا در سرعت هضم و جذب آن موثر است. لذا مواد غذایی زود هضم و دارای کیفیت بالا در سرعت هضم و بلاخره رشد سریع ماهی تاثیر دارد.
- ذرات غذا: ذرات غذا بایست مناسب دهان ماهی باشد و نیز هر چه زرات ریز تر باشند سطح تماس آنها با آنزیم های گوارشی بیشتر است و بهتر تحت تاثیر آنزیم ها قرار می گیرند.