1397/08/12 09:04
غذاهای دریایی
امروزه با ارتقا سطح اطلاعات، انسان ها درجستجوی راه هایی برای حفظ وضعیت سلامتی خود می باشند و به نظر می رسد داشتن یک رژیم غذایی مناسب و متعادل در جوامع توسعه یافته امری اجتناب ناپذیر است. با اثبات ارزش تغذیه غذاهای دریایی در حفظ پایداری و افزایش سلامتی می بایست به دنبال روش هایی برای افزایش مصرف این دسته از مواد غذایی در برنامه رژیم غذایی روزانه باشیم. همان طور که گفته شده، غذاهای دریایی از جمله تخم ماهی دارای ارزش تغذیه ای بسیار بالایی است و قادر به برآورده کردن نیازهای تغذیه ای مردم و به طبع افزایش سلامت عمومی جامع می باشند.
خاویار
ماهیان خاویاری مهم ترین ماهیان دریای خزر محسوب می شوند. خاویار تولید شده از این ماهیان جز گران بها ترین محصولات غذایی دنیاست که تنها منبع طبیعی آن در دریای خزر است. پرورش ماهیان خاویاری در سال 1875 در روسیه آغاز شده است. این در حالی است که استفاده از خاویار در خانواده های سلطنتی به قرن 13 میلادی برمی گردد. استفاده بی رویه از ماهیان خاویاری وحشی و رهاسازی شده برای تولید خاویار در سال های گذشته سبب کاهش چشمگیر در ذخایر این ماهیان شده است. میزان تقاضای خاویار در بازارهای دنیا در حدود 500 تن در سال است که کاهش تولید آن در اثر صید بی رویه و تغییر شرایط مطلوب زیستی ماهیان سبب افزایش قیمت خاویار در بازارها می شود. با توجه به اینکه بسیاری از تغییرات موثر در کاهش ذخایر ماهیان خاویاری در دریای خزر دائمی بوده و امکان بازگشت به تولید طبیعی ماهیان خاویاری همانند سال های گذشته دور از دسترس است، لذا تولید خاویار در شرایط پرورشی یکی از راهکارهای جایگزین برای تامین تقاضای این محصول در دنیا به حساب می آید..
خاویار ماهی قزل آلا
خاویار ماهی قزل آلا در زمان اتحاد جماهیر شوروی به عنوان خاویار قرمز شناخته شد. در این مورد باید گفت که "قرمز" اشاره به رنگ خاویار دارد. در واقع استفاده از خاویار ماهی قزل آلا برای اولین بار به یک قرن پیش در روسیه برمی گردد. در فرآوری خاویار حاصل از قزل آلا همانند خاویار ماهیان خاویاری از آب نمک اشباع شده استفاده می شود. خاویار قرمز حاوی مقادیر بالایی از پروتئین های قابل هضم ، اسیدهای چرب امگا 3 ، ویتامین های A، B، D،E و همچنین حاوی مواد معدنی مانند فسفر ، کلسیم و آهن می باشد.
خواص خاویار قرمز
استفاده از تخم ماهی قزل آلا موجب کاهش بیماری های قلبی وعروقی، تنظیم فشار خون، تقویت سیستم ایمنی، افزایش گردش خون، بهبود غلظت هموگلوبین خون، بهبود بینایی، کاهش لخته شدن خون در شریان ها، مفید برای زنان باردار و موجب کاهش خطر ابتلا به سرطان سینه، روده بزرگ و پروستات می شود.
نویسنده: حسام برزویی